Gliukozės nustatymas maisto produktuose
Tiriamasis darbas
Teorinis įvadas
Gliukozė - balta, skaidri kristalinė medžiaga, gerai tirpstanti vandenyje. Jos molekules
jungia daug vandenilinių jungčių, todėl kaitinama gliukozė nevirsta dujomis, o skyla. Viena
iš svarbiausių gliukozės funkcijų gyvuose organizmuose – aprūpinti juos energija. Gliukozei
oksiduojantis (tai vyksta laipsniškai), ta energija išsiskiria ir suvartojama gyvybiniuose
procesuose. Gliukozė būtina viso organizmo veiklai, ypač smegenų ir nervų sistemos. Per
didelis jos kiekis kenkia kasos veiklai, gali išsivystyti diabetas. Daugiausiai gliukozės būna
vaisiuose ir daržovėse, bet dažniausiai gliukozė su kitais monosacharidais sudaro
disacharidus.
Darbo tikslas
Ištirti, ar pasirinktuose maisto produktuose arba jų tirpaluose yra gliukozės.
Uždaviniai
1.Pasigaminti sidabro oksido amoniakinį tirpalą ir jį panaudoti kokybinėje aldehidų
atpažinimo reakcijoje.
2.Atliekant kokybinę aldehidų atpažinimo „sidabrinio veidrodžio“ reakciją su pasirinktais
maisto produktais arba jų tirpalais išsiaiškinti, ar juose yra gliukozės.
Hipotezė
Medaus tirpale, džiovintų obuoliukų nuovire, sultyse gliukozę apstiksime.
Reikalingos medžiagos, priemonės ir instrumentai
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!