Darbo informacija

Atsisiųsti darbą Paklausti

Karotino kiekio nustatymas morkose

9.4 (2 atsiliepimai)

Detali informacija

Kategorija: Chemija , Laboratoriniai darbai
Lygis: Universitetinis
Failo tipas: DOCX failas
Apimtis: 11 psl., (1567 ž.)
Vertinimas:
9.4 (2 atsiliepimai)
Šaltiniai: Yra

Ištrauka

KAROTINO KIEKIO NUSTATYMAS MORKOSE
Tiriamasis projektinis darbas

ĮVADAS
Vaisiai ir daržovės – nepamainomas vitaminų šaltinis. Visi žinome, kad valgyti vaisius
ir daržoves – sveika, tačiau daugelio mitybos racione jų trūksta. Stengdamiesi visavertiškai
maitintis, neturėtumėte pamiršti šių produktų. Turėtume valgyti 3–5 daržovių ir 2–4 porcijas vaisių
per dieną. Augalinės kilmės maisto produktai turi daug biologiškai veiklių medžiagų, kurios gali
apsaugoti nuo lėtinių ligų: piktybinių navikų, širdies ir kraujagyslių ligų bei kitų. Augaliniuose
produktuose yra mineralinių medžiagų, vitaminų, maistinių skaidulų, flavonoidų, fenolių,
fitosterolių ir kitų medžiagų, palankiai veikiančių žmonių sveikatą.
Vaisiai ir daržovės nepamainomas vitaminų šaltinis [Žiūrėta 2017 balandžio 27d.],
Prieina per internetą:
http://www.sveikaszmogus.lt/Maistas-2150
Vienos iš turtingiausių vitaminais daržovių – morkos. Morkoje yra vitamino C, D, E,
B, kalcio, geležies, magnio ir daug karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, šis vitaminas yra
būtinas geram regėjimui palaikyti. Morkų sultys stiprina organizmą, padeda gerinti imuninę sistema
ir greitina medžiagų apykaitą.
Morkos, jų nauda organizmui [Žiūrėta 2017 balandžio 27d.],
Prieina per internetą:
http://www.pasveik.lt/lt/sveikatos-ir-medicinos-naujienos/morkos-ju-nauda-
organizmui/74916/
Morkos yra dažniausiai oranžinės spalvos, dėl jose sukaupto gausaus kiekio beta
karotino (vitamino A). Jos nekaloringos (100 gramų – 41 kalorija), jose praktiškai nėra riebalų ir
visiškai nėra cholesterolio.
Morkos. Kokia jų nauda sveikatai? [Žiūrėta 2017 balandžio 27d.],
Prieina per internetą:
https://sveika.lt/morkos-kokia-ju-nauda-sveikatai/
Morkos išsiskiria vitamino A gausa. Vitaminas A užtikrina ne tik gerą regėjimą, bet ir sveiką odą,
augimą. Jis didina organizmo atsparumą ligoms. Cukrūs šioms daržovėms suteikia puikų skonį.
Kuo morkų spalva intensyvesnė, tuo šiose daržovėse daugiau beta karoteno. Beta karotenas
žmogaus organizme virsta vitaminu A.
Trumpai apie daržoves [Žiūrėta 2017 balandžio 27d.],
Prieina per internetą:
http://www.sulieknek.lt/trumpai-apie-darzoves/
Vitaminas A atsparus aukštai temperatūrai: beorėje erdvėje pakaitintas iki 200 °C
išlieka aktyvus. Dalies vitamino netenkama, jei veikiama aukšta temperatūra ir patenka oro.
Džiovinant maisto produktus prarandama apie pusė ten esančio vitamino A kiekio.

Vitaminas A (retinolis) [Žiūrėta 2017 balandžio 27d.],
Prieina per internetą:
https://www.manoknyga.lt/knyga/trumpas-medicinos-chemijos-terminu-zinynas/
istrauka.html#.WQGt_oiGNPZ
Gamtoje yra medžiagų, kurios pačios dar nėra vitaminai, tačiau organizme virsta
vitaminais. Tokios medžiagos vadinamos provitaminais. Vitamino A provitaminas b-karotinas yra
antioksidantas.
Vitaminai [Žiūrėta 2017 balandžio 27d.],
Prieina per internetą:
http://mokslai.lt/referatai/medicina/vitamina-4.html
Dėl nedidelių tiriamosios medžiagos kiekių tinkamiausias karotino kiekio nustatytmo
metodas yra spektrofotometrija. Spektrofotometrijos pagrindas yra molekulių sugerties spektro
matavimas. Sugerties spektras – tai kokio nors objekto optinio tankio priklausomybė nuo tiriančios
šviesos bangos ilgio . Tirpalų optinis tankis priklauso nuo tiriamos medžiagos koncentracijos,
bandinio storio (optinio kelio ilgio) ir ekstinkcijos koeficiento. Medžiagų tyrimams naudojama
kokybinė ir kiekybinė spektrofotometrinė analizė. Kiekybinė analizė paremta tiesine molekulių
sugerties priklausomybe nuo koncentracijos. Ji taikoma tuo atveju, kai dėl mažos analitinės
koncentracijos negalima naudoti svorio ar tūrio analizės metodų.
Spektrofotometrinė analizė [Žiūrėta 2017 balandžio 27d.],
Prieina per internetą:
http://www.biofotonika.ff.vu.lt/wp-content/uploads/2013/02/Sugerties_teorija.pdf
Šio darbo tikslas yra eksperimentiškai nustatyti karotino kiekį tirtose morkose bei
palyginti jį su literatūros šaltiniuose pateikiamais duomenis. Moksliniam tiriamąjam projektui yra
keliami šie uždaviniai:
1. Apskaičiuoti procentinį karotino kiekį morkose.
2. Nustatytą karotino kiekį palyginti su literatūroje pateikiamais duomenimis.

LITERATŪROS APŽVALGA
Karotinoidai
Karotinoidai (lot. carota – morka) yra nesotieji angliavandeniliai, riebaluose tirpūs,
biologiškai aktyvūs pigmentai. Karotinoidai- tai geltonosios, visų atspalvių iki raudonumo, ir
žaliosios augalų dažiosios medžiagos. Jie sąlygoja oranžinę – raudoną spalvą apelsinuose,
pomidoruose, morkose ir geltoną daugelio žiedų spalvą. Karotinoidų yra daugelyje geltonų, raudonų
ir žalių vaisių ir daržovių: brokoliuose, lapiniuose kopūstuose, morkose, pipirinėse, abrikosuose,
šaltalankiuose, erškėtuogėse, moliūguose. Taip pat riebaluose – svieste ir palmių aliejuje,
kiaušiniuose, piene ir galvijų vidaus organuose.
Karotinu buvo pavadintas oranžinės spalvos pigmentas, išskirtas iš morkų
šakniavaisių. Vyrauja trys karotinų izomerai, iš kurių ypač paplitę α, β ir γ. β-karotinas karotinų
grupėje sudaro pagrindinę dalį. Jis...

Ne tai, ko ieškai?

Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!

Atsiliepimai apie mus