PRODUKTO IR PASLAUGOS SAMPRATA TAIKANT CIVILINĘ TEISĘ
INTEGRUOTAS PRAKTINIS DARBAS
TURINYS
ĮVADAS...................................................................................................................................................3
1. ALERGIJA MAISTUI IR MAISTO NETOLERAVIMAS...............................................................................4
1.1 Alergija ir maisto produktų netoleravimas..................................................................................4
1.2 Kaip gali pasireikšti šios nepageidaujamos reakcijos į maisto produktus.....................................4
1.3 Pagrindiniai maisto alergijos ir netoleravimo skirtumai...............................................................5
1.4 Kaip sužinoti ar perkamo maisto produkto sudėtyje yra alergizuojanti ar netoleruojama
sudedamoji dalis?...............................................................................................................................6
2. Maisto produktų sudedamosios dalys, kurių ženklinimą reglamentuoja Europos Sąjungos ir
Lietuvos Respublikos teisės aktai...........................................................................................................7
3. Atsakomybės sąlygos........................................................................................................................10
4. Nukentėjusio asmens kaltė. Atleidimas nuo atsakomybės...............................................................13
IŠVADOS...............................................................................................................................................15
Literatūros sąrašas...............................................................................................................................16
ĮVADAS
Darbo aktualumas - Sparčiai kintanti mūsų gyvenamoji aplinka kartais ima kelti
pavojų. Kai kurie žmonės pradeda neįprastai reaguoti į įprastines medžiagas –
išsivysto alerginės ligos. Alergija yra neįprasta reakcija į aplinkoje esančias mums
įprastas medžiagas: maisto produktus, namų dulkes, mikroskopinius grybus,
augalų žiedadulkes, naminių gyvūnėlių kailį, buitines chemines medžiagas,
vaistus ir kt. Todėl labai svarbu pažinti alergiją, nes tai – visuomenės sveikatos problema.
Tikslas- susipažinti su maisto rinką reglamentuojančių teisės aktų ir kitų norminių dokumentų
reikalavimais ir nustatyti kaip jie užtikina vartotojų teises.
Uždaviniai :
išanalizuoti teisės aktus, kurie užtikrina maisto produktų vartotojų teises ;
įvertinti teisės aktų, ginančių vartotojų teises, įtaką maisto produktų kūrimui, ženklinimui,
reklamai, prekybai.
Darbo objektas: Vartotojų teisių įstatymo analizė.
Darbo metodai: Vartotojų teisės, reklamos įstatymo analizė.
Darbo rezultatai: Gebėjimas susirasti pagrindinius dokumentus reglamentuojančius maisto
rinką naudojant „euro-lex“ paieškos sistemą, pasaulinius maisto gamybą, prekybą ir
ženklinimą reglamentuojančius dokumentus, vartotojų teises užtikrinančius teisės aktus.
1. ALERGIJA MAISTUI IR MAISTO NETOLERAVIMAS
Daugumai vaikų ir suaugusiųjų bent kartą gyvenime maisto produktai sukelia tam tikrų
nepageidaujamų reakcijų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto
specialistai pažymi, kad imuninės reakcijos būdingos maisto medžiagų sukeltoms alergijoms,
tuo tarpu nepageidaujamos neimuninės reakcijos į tam tikrus maisto produktus gali pasireikšti
dėl maisto netoleravimo (pvz., laktozės netoleravimas), farmakologinio efekto (pvz., migrena
sukelta cheminių medžiagų tokių kaip aspartamas, mononatrio glutamatas, nitratai/nitritai,
alkoholis, kava ir šokoladas) arba toksinio efekto (apsinuodijimas maistu).
1.1 Alergija ir maisto produktų netoleravimas
Alergiją sukelia įvairios medžiagos, kurios yra vadinamos alergenais. Alergenas – tai
antigenas, sukeliantis alerginę reakciją. Daugelis alergenų yra baltymai, dažnai su šoninėmis
angliavandenių grandinėmis. Baltymo alergeniškumas (gebėjimas sukelti alergines reakcijas)
priklauso nuo epitopų skaičiaus (alergeno dalių, sąveikaujančių su specifiniais antikūnais ar T
limfocitais). Alergenai gali būti visos medžiagos, esančios žmogaus aplinkoje, išskyrus
fizinius veiksnius (šaltį, karštį, drėgmę ir t. t.). Bet kuris maisto produktas gali sukelti alergiją.
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!