Žieminių veislių obuolių kokybės vertinimas laikymo metu
Magistro baigiamasis darbas
TURINYS
ĮVADAS 8
1. LITERATŪROS APŽVALGA 9
1.1. Obels selekcija ir auginimas Lietuvoje 9
1.2. Obuolių cheminė sudėtis 10
1.3. Veiksniai, turintys įtakos obuolių derliui ir kokybei 11
1.5. Obuolių laikymas 13
2. TYRYMŲ METODIKA 15
2.1. Tyrimų vieta ir laikas 15
2.2. Tyrimo objektas 15
2.3. Tyrimų metodai 16
2.4. Tyrimų rezultatų statistinė analizė 17
2.5. Meteorologinės sąlygos 17
3. DARBO REZULTATAI IR JŲ ANALIZĖ 21
3.1. Biometriniai rodikliai 21
3.2. Sausosios medžiagos 23
3.3. Tirpios sausosios medžiagos 24
3.4. Titruojamasis rūgštingumas 25
3.5. Obuolių tekstūros tyrimas 26
3.6. Obuolių spalvos analizė 29
3.7. Natūralūs masės nuostoliai 30
IŠVADOS 32
LITERATŪROS SĄRAŠAS 33
PRIEDAI 39
ĮVADAS
Vienas pagrindinių šiuolaikiniams intensyviems sodams keliamų reikalavimų yra tas,
kad jie kasmet duotų gausų ir geros kokybės derlių. Vaisių kokybė yra plati sąvoka, kurią
apibūdina daug rodiklių ir visiems jiems daro įtaką aplinka, t. y. jie priklauso nuo agroklimato
sąlygų. Visos agrotechnikos priemonės taip pat vienaip ar kitaip sąlygoja vaisių kokybę.
Laiku bei tinkamai jas naudojant, galima gauti tikrai geros kokybės obuolių derlių. Būsimų
vaisių kokybe reikia pradėti rūpintis jau vegetacijos pradžioje (Kudriaviec, 1987).
Optimalus skynimo laikas – vienas pagrindinių veiksnių ilgalaikiam ir kokybiškam
obuolių išsilaikymui. Net ir pačios moderniausios laikymo sąlygos bei prekinio paruošimo
technologijos neužtikrins optimalaus išsilaikymo, jeigu nebus atsižvelgta į vaisiuose
vykstančius gyvybinius procesus, jų priklausomybę nuo aplinkos veiksnių ir sunokimo lygio.
Per anksti nuskinti vaisiai neįgauna būdingos veislei spalvos, skonio, aromato, dėl ko labai
suprastėja jų prekinės savybės. Laikymo metu tokie vaisiai pūna mažiau, tačiau, esant
nevisiškai susiformavusiam odelės vaškiniam sluoksniui, didesni natūralūs masės nuostoliai
dėl transpiracijos, be to, saugyklose gali pasireikšti tokie negalavimai kaip minkštimo
parudavimas apie sėklalizdžius ar odelės bei minkštimo parudavimas. Per vėlai nuskinti
vaisiai yra netransportabilūs, jautresni žemoms temperatūroms, grybiniams puviniams
(Kviklienė, 2008).
Hipotezė - laikymo metu obuolių kokybė keičiasi.
Tyrimų objektas – penkių veislių obuoliai: ‘Noris’, ‘Lobo’, ‘Cortland’, ‘Telisare’, ‘Bogatyr’.
Tyrimų tikslas – ištirti skirtingų žieminių obelų veislių su sėkliniais poskiepiais vaisių
kokybinius ir kiekybinius rodiklius, vaisius laikant kontroliuojamoje atmosferoje.
Darbo uždaviniai:
1. Nustatyti obuolių kokybinius rodiklius – sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų
kiekius, rūgštingumą, odelės nusispalvinimą, vaisių odelės tvirtumą, minkštimo kietumą.
2. Nustatyti obuolių biometrinius rodiklius.
3. Nustatyti natūralius obuolių masės nuostolius laikymo metu.
4. Įvertinti obuolių kokybinius pokyčius laikymo metu.
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!