BAKALAURO STUDIJŲ BAIGIAMASIS DARBAS
Vilniaus universiteto medicinos fakulteto studentų žinių apie mitybą tyrimas ir vertinimas
TURINYS
1. SANTRUMPOS 3
2. SANTRAUKA 4
3. SUMMARY 6
4. ĮVADAS 7
5. LITERATŪROS APŽVALGA 9
5.1. Sveikos mitybos samprata 9
5.2. Mitybos svarba žmogaus sveikatai 12
5.3. Sveikatai nepalanki mityba – druskos, cukraus, sočiųjų riebalų vartojimas 13
5.4. Turimų žinių apie mitybą poveikis mitybos įpročiams 15
5.5. Studentų žinios apie mitybą bei mitybos įpročiai 16
5.6. Informaciniai šaltiniai apie mitybą ir jų patikimumas 17
5.7. Rakto skylutės simbolis, jo reikšmė ir žinomumas 18
6. TYRIMO METODAI IR MEDŽIAGA 19
6.1. Tyrimo organizavimas 19
6.2. Tyrimo metodai 20
6.2.1. Literatūros paieškos strategija 20
6.2.2. Tyrimo rūšis, imtis, populiacija 20
6.2.3. Tyrimo instrumentas 20
6.2.4. Tyrimo vykdymas 21
6.2.5. Duomenų tvarkymas 21
6.2.6. Statistiniai metodai 22
7. TYRIMO REZULTATAI 24
7.1 Respondentų demografinė charakteristika 24
7.2. Žinios ir veiksniai, įtakojantys studentų maisto produktų pasirinkimą 25
7.3. Respondentų žinios apie maisto produktus bei tinkamą jų pasirinkimą 30
8. REZULTATŲ APTARIMAS 48
9. IŠVADOS 49
10. REKOMENDACIJOS 50
11. LITERATŪROS SĄRAŠAS 51
4. ĮVADAS
Sveika mityba yra vienas iš pagrindinių veiksnių leidžiančių pagerinti sveikatos būklę ir
išvengti lėtinių neinfekcinių ligų. Mityba - tai procesas, kurio metu maistas yra suvartojamas ir
paverčiamas energija bei maistinės medžiagos panaudojamas kitoms gyvybiškai svarbiomis
funkcijoms palaikyti. Dėl didėjančių perdirbtų maisto produktų gamybos ir besikeičiančio
gyvenimo būdo sparčiai pasikeitė mitybos įpročiai. Dabar žmonės vartoja maisto produktus,
kuriuose yra daug riebalų, cukraus ar druskos, didžioji dalis visuomenės nevalgo pakankamai
vaisių, daržovių ar kitų skaidulinių medžiagų [1].
Lietuvos gyventojų mityba taip pat yra nesubalansuota ir neatitinka PSO rekomendacijų.
Daugelis lietuvių vartoja per didelį kiekį riebalų, pagal rekomendacijas energinė vertė 25-35 proc.,
o Lietuvoje suvartojama beveik 43 proc. Taip pat, Lietuvoje maždaug kas antras žmogus turi
nutukimą tad nesubalansuotos mitybos pasekmės atsispindi sergamumo rodikliuose. Lietuvoje
daugiausiai mirčių yra kraujotakos sistemos ligos bei vėžys [2]. 2022 m. pasaulyje nutukusių
asmenų buvo apie 16 proc. 18 metų ir vyresnių suaugusiųjų, o nuo 1990 m. iki 2022 m. nutukimo
paplitimas pasaulyje padidėjo daugiau nei dvigubai [3]. Tinkamai pasirinktas maisto racionas
padeda išvengti tokių ligų kaip: vėžys, cukrinis diabetas, antsvoris bei širdies ir kraujagyslių ligų.
Remiantis moksliniais tyrimais, mityba turi 25-30 proc. įtakos sveikatai, tad nesilaikant mitybos
principu ir rekomendacijų yra didelė tikimybė išsivystyti tam tikroms ligoms ar negalavimams [1].
Gyventojų maisto produktų pasirinkimui bei mitybos įpročiams daro daugelis veiksnių: skoninės
savybės, kaina, šeimos nariai, aplinka. Taip pat, prie maisto produktų pasirinkimo prisideda ir
turimos žinios apie mitybą. Kuo daugiau asmuo turi žinių apie maistą ir geba kritiškai įvertinti jo
naudą ar žalą tuo dažniau renkasi sveikatai palankesnius produktus [4].
Lietuvoje 2022 metais atlikus tyrimą ir išanalizavus turimas žinias apie mitybą paaiškėjo,
jog didelė gyventojų dalis nežino sveikos mitybos rekomendacijų, o kitas atliktas tyrimas tarp
Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų parodė, kad 65 proc. studentų turi nepakankamai žinių apie
mitybą. Studijų metais keičiasi žmogaus įpročiai ir lengvai galima įgyti naujų mitybos įpročių, tai
galima sieti su pasikeitusia gyvenamąja vieta. Mokslininkai pastebėjo, kad studentų mitybos
racionas šiame amžiuje suprastėja, todėl vėlesniame amžiuje didėja lėtinių neinfekcinių ligų rizika [5].
Kadangi, prastėjanti mityba ir prastos žinios apie maisto produktus ir jų pasirinkimą yra
globali problema, svarbu įvertinti Vilniaus universiteto, medicinos fakulteto studentų žinias.
Lietuvoje dažniausiai tyrimai atliekami platesnėje amžiaus grupėje (18-75 m.) arba vertinama tik
studentų mitybos įpročiai. Tad šiame darbe, remiantis įvairiais moksliniais straipsniais, statistika bei
asmeninėmis įžvalgomis bus bandoma išanalizuoti, turimas VU MF studentų mitybos žinias.
Darbo tikslas: Įvertinti...
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!