SANTRAUKA
Darbo tikslas: išsiaiškinti suaugusiųjų sveikos mitybos sąsajas su pajamomis.
Metodai: Teorinė darbo dalis atlikta informacijos analizės būdų, analizuojant skirtingų
autorių pateiktą informaciją apie sveiką mitybą, jos įpročius ir pirmines teorijas. Taip pat buvo
analizuojami suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos tyrimo duomenys. Tirta atsitiktinė
157 Lietuvos 25-55 m. gyventojų imtis, sudaryta iš atsitiktinės atrankos. Atlikta tiriamųjų apklausa
internetinės apklausos sistemos pagalba. Tyrimui buvo taikomas standartizuotas klausimynas, kurį
sudaro klausimai apie gyventojų socialinius ir demografinius duomenis, gyvensenos (mitybos,
žalingų įpročių, gaunamų pajamų ir kt.) įpročius. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojant MS
„Excel“ metodą.
Rezultatai: ištyrus 157 respondentų atsakymus buvo nustatyta, kad daugiau nei 97 proc.
apklaustųjų propaguoja įprastinę mitybą ir nereikalauja jokių asmeninių mitybos reikalavimų. Taip
pat net 87, 4 proc. apklaustųjų dienos eigoje valgo 2-4 kartus, kas yra siejama su didesnėmis
mėnesinėmis išlaidomis. Maždaug kas trečias respondentas (27,1 proc.) vadovaujasi sveikos
mitybos piramide ir stengiasi į savo dienos racioną įtraukti visus svarbiausius maisto produktus. Kas
antras (51 proc.) respondentas teigia, kad rūpinasi sveika mityba. Tie asmenys, kurie rūpinasi sveika
mityba, yra aukštesnes nei vidutines pajamas (1500 Eur ir daugiau) gaunantys asmenys, kurie
vengia valgyti restoranuose/kavinėse. Didžioji dalis apklaustųjų (60 proc.) daugiau gamina
namuose, kadangi tai lėmė socialinio karantino sąlygos. 38,7 proc. apklaustųjų rūpinasi ir prižiūri
savo sveikatą ir sveiką mitybą neturint jokių žalingų įpročių.
Išvados: respondentų mitybos įpročiai ne visada atitinka sveikos mitybos standartus, tačiau
tie asmenys, kurie dažniau vartoja greitą maistą, valgo restoranuose ir kavinėse, yra tie asmenys,
kurie gauna mažesnes pajams (1000 Eur ir mažiau). Tie asmenys nesirūpina savo sveikta mityba,
nesilaiko specialių mitybos planų ir į kasdienę mitybą neįtraukią visų svarbiausių maisto produktų.
Raktiniai žodžiai: sveika mityba, sveikata, mitybos įpročiai.
TYRINYS
ĮVADAS 8
1. SUAUGUSIŲ SVEIKOS MITYBOS SĄSAJŲ SU PAJAMOMIS TEORINIAI ASPEKTAI 9
1.1. Sveikos mitybos samprata 9
1.2. Praktiniai patarimai, kaip išlaikyti suaugusiųjų sveiką mitybą 12
1.3. Suaugusio žmogaus samprata ir ekonominių rodiklių svarba jo sveikatai 15
1.4. Santykis tarp pajamų ir maisto pasirinkimo 15
1.5. Sveikos mitybos sąsajos su pajamomis 22
2. SUAUGUSIŲJŲ SVEIKOS MITYBOS SĄSAJŲ SU PAJAMOMIS METODINĖ DALIS 26
2.1.Tyrimo metodika 26
2.2. Demografiniai tyrimo rezultatai 27
2.3. Kiekybiniai respondentų rodikliai 30
IŠVADOS IR REKOMENDACIJOS 34
ĮVADAS
Sveikos gyvensenos tema yra aktuali ir sulaukia vis daugiau dėmesio tiek Lietuvoje, tiek
visame pasaulyje. Pastaruosius tris dešimtmečius visoje Europoje nutukusių bei viršsvorį turinčių
žmonių problema tampa vis aktualesnė. Dėl netinkamų ekonominių asmenų rodiklių ateityje gali
padaugėti lėtinių susirgimų, tokių kaip kraujagyslių sistemos ligos, padidėjęs kraujospūdis, antrojo
tipo diabetas, insultas, kai kurių tipų vėžys, skeleto raumenų sistemos ir net įvairūs psichikos
sveikatos sutrikimai. Ilgainiui tai gali neigiamai paveikti gyvenimo trukmę ES ir dėl to gali žymiai
pablogėti daugelio žmonių gyvenimo kokybė. Panašios tendencijos stebimos ir kitose pasaulio
regionuose
Nesvarbu, koks yra asmens amžius, visiems mums didelę reikšmę sudaro sveika ir racionaliai
sudėliota kasdienė mityba. Tačiau, nepaisant to, ypač akcentuojama mityba, kuri paremta
gaunamomis pajamomis, nes nuo to priklauso, ar mityba bus linkusi į sveiką pusę, ar ne. Dažnu
atveju žmonės maisto produktus renkasi nesąmoningai, daug negalvodami, ar jų šiuo metu
naudojamas mitybos būdas ir rėžimas yra sveikas.
Pastaraisiais dešimtmečiais įvairūs mitybos pokyčiai, maisto rinkos globalizacija ir abejotinos
kokybės maisto produktų pagausėjimas rinkoje skatino nutukimo ir įvairių kitų ligų atsiradimą.
Norint identifikuoti ir įvertinti žmonių mitybos aspektus ir galimus pokyčius būtina atsižvelgti ir į
įvairius ekonominius rodiklius.
Darbo tikslas: išsiaiškinti suaugusiųjų sveikos mitybos sąsajas su pajamomis.
Darbo uždaviniai:
1. Apibrėžti sveikos mitybos sampratą;
2....
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!