SKIRTINGŲ MAISTO PRODUKTŲ ĮTAKOS GLIUKOZĖS KONCENTRACIJAI KRAUJYJE TYRIMAS
Problema ir temos aktualumas
Maisto medžiagos – su maistu gaunamos natūralios ir sintetinės cheminės medžiagos,
aprūpinančios organizmo ląsteles energija. Jos būtina žaliava visiems organizmo gyvybiniams
procesams: audinių augimui, atsistatymui, funkcijų atlikimui. Viena pagrindinių energetinių žaliavų
– angliavandeniai (karbohidratai, sacharidai), teikiantys žmogui reikalingą energiją.
Organizmas tiesiogiai pasisavina tik gliukozę ir fruktozę, todėl daugelis angliavandenių turi
būti suskaidyti į monosacharidus, o šie turi būti paversti į gliukozę, kad juos organizmas galėtų
naudoti kaip energetinę žaliavą. 1g grynų angliavandenių idealiomis sąlygomis suteikia organizmui
4 kcal energijos, tačiau dėl anksčiau minėtų procesų (sudėtinių angliavandenių skaidymo,
pasisavinimo), taip pat išnešiojimo po organizmą, ši vertė mažėja, dėl to suvalgyto produkto
energinė vertė mažėja ir lieka neaišku, kokia suvartoto produkto dalis pasisavino ir gali būti
panaudota energijai.
Dėl skirtingų angliavandenių struktūros (polisacharidai, oligosacharidai, monosacharidai)
skiriasi jų veikimo laikas organizmui. Yra žinoma, kad monosacharidai iš karto pasisavinami, dėl
to greitai pakelia gliukozės kiekį kraujyje ir gali būti greitai panaudoti energijai gauti, tuo tarpu
polisacharidai ilgiau virškinami, lėčiau pasisavinami, sukelia mažesnius gliukozės kraujyje lygio
svyravimus, dėl to ilgiau tiekia energiją organizmui. Tačiau gamtoje maža produktų kuriuose būtų
tik vienos rūšies angliavandenių. Dažniausiai pastebima jų mišinys, dėl to poveikis tampa
komplikuotesnis. Ištyrus tiksliau šį poveikį, būtų galima daryti išvadas, kokią įtaką organizmo
energetikai turi suvartoti maisto produktai: kurie produktai geriau tinka ilgoms sporto treniruotėms
ar egzaminui (veikloms, reikalaujančioms ilgalaikio energijos šaltinio), o kurie tinka trumpoms
varžyboms ar kontroliniui (veikloms, kurioms reikia greitos energijos).
Tyrimo tikslas ir uždaviniai
Tyrimo tikslas – nustatyti kaip kinta gliukozės kiekis kraujyje vartojant skirtingus maisto
produktus, tačiau turinčius tą patį angliavandenių kiekį.
Tyrimo uždaviniai:
1)Išsirinkiti vienodą kiekį angliavandenių turinčius maisto produktus.
2)Išmokti taisyklingai aseptikos ir antiseptikos taisyklių, teisingai atlikti kraujo lašo paėmimo
procedūrą, išmatuoti gliukozės koncentraciją kraujyje.
3)Ištirti gliukozės kiekį nevalgius.
4)Imituojant gliukozės koncentracijos tyrimą, atliekamą ligoninėje, nustatyti gliukozės kiekį
suvartojus tam tikrą maisto produktą po 30, 60, 90 ir 120 minučių.
5)Įvertinti ir nustatyti skirtumus tarp skirtingų bandinių.
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!