Ikimokyklinio amžiaus vaikų sveikos mitybos įpročių ugdymas
Vaikystės pedagogikos studijų programos pagrindinių studijų baigiamasis darbas
TURINYS
ĮVADAS 5
1.SVEIKOS MITYBOS TEORINIAI PAGRINDAI 8
1.1.Sveikos mitybos samprata 8
1.2.Maisto medžiagų rūšys 8
1.3.Sveikos mitybos principai ir pagrindinės taisyklės 9
2.IKIMOKYKLINIO AMŽIAUSNVAIKŲ SVEIKOS MITYBOS UGDYMAS LIETUVOS IR
NORVEGIJOS VAIKŲ DARŽELIUOSE 17
2.1.Ikimokyklinio amžiaus vaikų charakteristika 17
2.2.Vaikų sveiko mitybos įpročių ugdymas Lietuvos ikimokyklinio ugdymo įstaigose18
2.2.1.Vaikų mitybą reglamentuojančių dokumentų analizė 18
2.2.2.Sveikos mitybos įpročių ugdymo formos Lietuvos ikimokyklinio ugdymo įstaigose: geroji
pedagoginė ptirtis 21
2.3.Ikimokyklinio amžiaus vaikų sveikos mitybos įpročių ugdymas Norvegijos vaikų darželiuose
įstatyminė bazė ir praktinė patirtis 24
3.IKIMOKYKLINIO AMŽIAUS VAIKŲ SVEIKOS MITYBOS ĮPROČIŲ UGDYMO
GALIMYBIŲ LIETUVOS IR NORVEGIJOS VAIKŲ DARŽELIUOSE TYRIMAS:
LYGINAMOJI ANALIZĖ 26
3.1.Tyrimo organizavimas ir metodika 26
3.2.Lietuvos ir Norvegijos pedagogų nuomonės apie vaikų sveikos mitybos ugdymą vaikų darželyje
lyginamoji analizė 28
3.3.Lietuvos bendrosios praktikos slaugytojų nuomonė apie sveiką mitybą ikimokyklinio ugdymo
įstaigoje 41
IŠVADOS 47
LITERATŪRA 48
SANTRAUKA 52
SUMMARY 54
PRIEDAI 56
ĮVADAS
Temos aktualumas. Sveikata yra neįkainojama dovana, kurią žmogui dovanoja gamta.
Dietologai dažnai sako: „Jeigu ligos tėvas nežinomas, tai jo motina visada - mityba“. Tačiau mes
dažnai užmirštame šią paprastą tiesą. Jeigu žmogus, turėdamas tuos pranašumus, kuriuos jam
suteikė civilizacija, elgtųsi protingai, laikytųsi gamtos nurodytų taisyklių, tai būtų visiškai sveikas ir
gyventų ilgiau. Žmogaus amžių, jo veiklą atitinkantis maisto kiekis ir jo kokybė teigiamai veikia
sveikatą. Taisyklinga mityba turi didelę reikšmę žmogaus gyvenimui, todėl kiekvienas turi laikytis
tam tikrų normų.
Moksliniai tyrimai rodo, kad vaikystėje susiformavę ir paauglystėje įsitvirtinę mitybos
įpročiai lemia suaugusio žmogaus sveikatą ir gyvenimo kokybę (Cecchini ir kt., 2010;
Strukčinskienė ir kt., 2012), tai priklauso nuo žmogaus gyvenimo būdo pasirinkimo (Carlson et al.,
2005, Strazdienė, 2014).
Nutukimas yra dažniausias vaikų mitybos sutrikimas visame pasaulyje, pripažįstama kaip
pasaulinė epidemija, net apie 20–30 % iš jų yra nutukę. Pagrindiniai rizikos veiksniai susirgti širdies
ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, sąnarių ligomis ir kai kurių rūšių vėžiu, arterinė
hipertenzija, antsvoriu, nutukimu, žalingų įpročių vartojimu (Aslam et al., 2010). Pagrindinė
antsvorio ir nutukimo priežastis – disbalansas tarp suvartojamos ir išeikvojamos energijos. Visame
pasaulyje gyventojai įgyja antsvorį ir nutunka dėl to, kad didina bendrą su maistu gaunamą
energijos kiekį, vartodami maisto produktus, turinčius daug riebalų, druskos ir cukraus, bet mažai
vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų (Eičaitė ir kt., 2011, p. 64-65). Suaugusiųjų
Lietuvos žmonių gyvensenos tyrimo duomenimis antsvorio paplitimas turi tendenciją didėti. 2008
metais nutukusių vyrų buvo 17 %, moterų – 20 %, antsvorį turinčiųjų – 61 % vyrų ir 46 % moterų,
todėl yra labai svarbu, kad mityba augant vaikui būtų tinkamai subalansuota, ji padeda užtikrinti
optimalią sveikatą gyvenime (Grabauskas ir kt., 2008; Lowdon, 2008; PSO , 2010;) ir gerą visų
organų ir sistemų funkcionavimą (Proškuvienė, 2006).
Vaikų mitybai turėtų būti skiriamas didelis dėmesys, kadangi sveikam harmoningam augimui
ir vystymuisi reikia pilnaverčių maisto produktų, vitaminų ir mineralinių medžiagų (Vitamin and
mineral requirements in human nutrition, 2004) jie yra būtini gerai sveikatai, reikalingam fiziniam
aktyvumui palaikyti (Proškuvienė, 2006), padeda išvengti daugelio ligų ir daro didelį poveikį
protiniam žmogaus vystymuisi, darbingumui bei ilgaamžiškumui (Šurkienė, 2003; Lažauskas,
2005). Ankstyvosios vaikystės laikotarpis yra ypač svarbus, jame išmokstama, kaip reikia maitintis,
ir šie įpročiai išlieka vaikui tapus suaugusiu (Labanauskas ir kt. 2009; Tysoe et al. 2010).
Australijoje atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad vaikai, kurie valgo sveiką maistą ikimokyklinio
ugdymo įstaigoje, sveikiau maitinasi ir namuose (Tysoe et al. 2010). Ikimokyklinio amžiaus
vaikams patariama kasdien valgyti grūdinių produktų, daržovių ir vaisių, pieno,...
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!