ĮVADAS
Pastaruosius du dešimtmečius, sparčiai besivystant biotechnologijos ir genų inžinerijos
mokslams, pradėti kurti genetiškai modifikuoti organizmai, kurie ankščiau gamtoje niekada
neegzistavo. Dabartiniu metu vykstanti šių prioritetinių mokslų plėtra atvėrė plačias galimybes,
kurios leidžia išspręsti įvairias žmonijos problemas.
Kasdien visame pasaulyje apie 24000 žmonių miršta iš bado. Tris ketvirtadalius šio
skaičiaus sudaro vaikai, o dar 800 mln. žmonių kenčia nuo bado ir prastos mitybos. Manoma, kad
2040 m. žmonių skaičius turėtų pasiekti 7,7 mlrd. Tai dar labiau paaštrintų maisto trūkumą
planetoje. Taip pat ne visuose regionuose yra palankios sąlygos žemės ūkio kultūrų auginimui.
Pavyzdžiui Pietų Afrikos šalyse dėl dažnų sausros periodų mažiau nei 15 proc. žemių tinka žemės
ūkio plėtrai. Atsižvelgiant į tai, siekiama padidinti produktyvumą ir patenkinti vis gausėjančios
populiacijos poreikius. Paprastai derlius ir kokybė yra didinami pasitelkiant Žaliosios revoliucijos
idėjas – tobulinant selekciją ir kryžminimo metodikas, tačiau, padaugėjus žinių apie genetiką ir
genetinę inžineriją, mokslininkai atrado, kaip pagreitinti šį procesą. Taikant genetinės
modifikacijas, norimos charakteristikos augaluose pasiekiamos tiksliau ir efektyviau, dirbama žemė
nėra labiau alinama, naudojama mažiau sunkiosios technikos, taip palaikoma ir saugoma aplinka bei
taupomi pinigai. Genetinių modifikacijų metu sukuriamos naujos organizmų rūšys, kurios turi
įvairių naujų savybių, pvz.: augalai tampa tolerantiški herbicidams, atsparūs kenkėjams ir ligoms.
GMO gali būti naudojami ne tik žemės ūkyje, bet ir maisto gamybos, pramonės, aplinkosaugos,
medicinos, farmacijos srityse ir net karo pramonėje.
Vienose valstybėse, tokiose kaip JAV, genetiškai modifikuoti organizmai yra paplitę ir
vartojami be jokios baimės, tačiau kitose šalyse į genetiškai modifikuotus organizmus vis dar
žiūrima skeptiškai. Galbūt tai nutiko dėl to, jog GM augalai maisto gamybai pirmiausia pradėti
vartoti būtent JAV. Ši šalis iki šiol lyderiauja tarp kitų šalių, kuriose yra gaminami genetiškai
modifikuoti maisto produktai.
Dėl didėjančio žiniasklaidos susidomėjimo ir straipsnių gausos apie transgeninius
organizmus, Lietuvos gyventojai plačiau domisi GMO ir jų realizavimu šiandieninėje rinkoje, todėl
iškyla vis daugiau diskusijų apie jų daromą žalą ar teikiamą naudą. Tačiau, ar rinktis ekologiškas
prekes, ar vartoti genetiškai modifikuotus produktus, yra asmeninis žmonių pasirinkimas.
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!