TURINYS
ĮVADAS 3
1. ĮMONĖS CHARAKTERISTIKA 4
1.1. Maisto produktų kokybės ir saugos rodikliai 4
2. ĮMONĖS VALDYMAS 7
3. ĮMONĖS VIDINĖ IR IŠORINĖ APLINKA 8
3.1. Įmonės verslo aplinka 8
3.2. Įmonės maisto technologinis procesas ir veiklos galimybės 8
3.3. Produktų gamybos schemos 10
4. MAISTO TECHNOLOGIJŲ REGLAMENTAVIMAS: ŽALIAVOS IR TECHNOLOGINĖ
ĮRANGA 12
4.1. Žaliavos, jų tiekimas, gavimas, kokybės kontrolė 12
4.2. Įrenginiai ir inventorius 14
4.3. Patalpų išdėstymo planas 15
5. MAISTO PRODUKTŲ TECHNOLOGO PAREIGOS 19
IŠVADOS 22
LITERATŪRA IR INFORMACIJOS ŠALTINIAI 23
PRIEDAI 24
ĮVADAS
Praktikos esmė. Kolegijoje įgyti vien teorinių žinių nepakanka, labai svarbu gebėti jas
pritaikyti praktiškai darbe. Svarbu pažinti įmonę iš vidaus, kurioje būtų galima pritaikyti teorinius
metodus, darbo modelius, gebėti ieškoti sprendimų maisto technologijų srityje, vertinant šiuolaikinius
pokyčius. Dėl šių priežasčių mokymosi institucijų studijų programose yra numatyta baigiamoji
studentų praktika.
Studentas baigęs kolegiją, neatlikęs praktikos gyvai tam tikroje įmonėje, manau, nėra
studentas. Aš turėjau galimybę studijų praktiką atlikti viešojo maitinimo įmonėje, kurioje dirbu.
Kavinė – maitinimo įstaiga, kuri pagal užsakymą gamina ir parduoda maisto patiekalus, skirtus
suvalgyti vietoje bei išsinešti.
Gamybinėje technologinėje praktikoje studentams suteikiami praktiniai maisto produktų
gamybos, gyvūninio ir negyvūninio maisto technologijų bei maisto saugos sistemų taikymo ir
produktų saugumo užtikrinimo įgūdžiai, susipažįstama su gamybos organizavimo metodais,
analizuojama gamybinės p įmonės struktūra, įmonės gaminių asortimentas, maisto produktų gamybos
technologijos, žaliavos, apibendrinamos įvairios maisto produktų gamybos technologijos ir
nagrinėjami jų privalumai, analizuojamos kokybės užtikrinimo priemonės, nagrinėjama gatavos
produkcijos kokybės atitiktis standartų reikalavimams, taikomi įvairūs produkcijos kokybės vertinimo
būdai. Praktikos metu studentai įgyja bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžių su bendradarbiais,
tiekimo organizacijų atstovais, klientais.
Praktikos tikslas – įtvirtinti žinias apie maisto gamybos įmonėje taikomas maisto saugos
sistemas, gamybos organizavimą, gilinti praktinio darbo įgūdžius.
Uždaviniai:
1. Apibūdinti įmonės veiklą.
2. Išanalizuoti įmonės gaminių asortimentą.
3. Apibūdinti maisto produktų gamyboje naudojamas žaliavas, medžiagas, jų sudėtį ir
savybes, atliekamus kokybės tyrimus, žaliavų priėmimo reikalavimus.
4. Išanalizuoti maisto technologijas ir įrenginius, jų veikimo principus ir eksploatacijos
taisykles.
5. Įvertinti žaliavų ir produkcijos kokybės rodiklių atitikimą normatyviniams dokumentams.
6. Grafiškai pavaizduoti produktų gamybos schemas.
7. Išanalizuoti maisto produktų gamybos procesui taikomas prevencines maisto saugos
sistemas, identifikuoti rizikos veiksnius, svarbius valdymo taškus ir parinkti prevencines saugos
priemones.
8. Analizuoti ir vertinti įmonės sanitarinę būklę, darbo saugą ir aplinkosaugą.
9. Pateikti įrengimų ir patalpų išdėstymo planą.
1. ĮMONĖS CHARAKTERISTIKA
Įmonės pavadinimas: UAB ,,Pas katiną“
Adresas: Piniavos k., Panevėžio sen., Panevėžio r. sav., LT-38064
Įmonės amžius: 24 metai
Vadovas: Jonas Katinas
Darbuotojų skaičius: dirba 33 darbuotojai. Kavinėje iš jų dirba: direktorė, buhalteris,
vedėja, 3 virėjai, barmenė-padavėja ir ūkvedys.
Šiai dienai kavinė dirba pusryčių, dienos pietų metu ir užsakomuoju laiku – banketai,
furšetai, konferencijos.
UAB „Pas Katiną“ – kompleksas, įsikūręs prie Panevėžio esančioje Piniavoje, šalia „Via
Baltica“ automagistralės. Įmonė vykdo veiklą šiose srityse: viešbutis, konferencijų salės, kavinė-baras,
pirtis, kempingas, privati paplūdimio zona bei lauko pramogų, vaikų žaidimų aikštelės.
Kavinė – maitinimo įstaiga, kuri pagal užsakymą gamina ir parduoda maisto patiekalus,
skirtus suvalgyti vietoje bei išsinešti (https://paskatina.lt/).
1.1. Maisto produktų kokybės ir saugos rodikliai
Įmonėje UAB ,,Pas katiną“ dirbama remiantis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu (Žin.,
2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574, 2003, Nr. 92-4139), kuris įpareigoja maisto įmones tvarkyti
maistą ir užtikrinti jo saugą taikant rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemą
(RVASVT, angl. HACCP). Lietuvos higienos norma HN 15:2003 „Maisto higiena“ (Žin., 2003, Nr.
70-3205) nustato esminius maisto saugos užtikrinimo bei RVASVT sistemos reikalavimus.
Šios geros higienos praktikos taisyklės skirtos praktiškai įgyvendinti minėtų Lietuvos
Respublikos teisės aktų bei Europos Sąjungos...
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!