BAKALAURO BAIGIAMASIS DARBAS
ENTOMOFAGIJOS VERSLO PRIIMTINUMO POPULIARINIMAS LIETUVOJE
TURINYS
ĮVADAS 32
1. ENTOMOFAGIJOS VERSLAS TEORINIU ASPEKTU 32
1.1. Entomofagijos samprata ir poreikis tvarios plėtros kontekste 33
1.2. Teisiniai reikalavimai entomofagijos verslui 33
1.3. Entomofagijos priimtinumas užsienio valstybėse 34
1.4. Entomofagijos verslo potencialas bei perspektyvos Lietuvoje 35
1.5. Lietuvos gerosios praktikos, skatinančios entomofagijos ir entomofagijos verslo
priimtinumą, analizė: įmonių atvejų analizė 35
1.6. Užsienio gerosios praktikos, skatinančios entomofagijos ir entomofagijos verslo
priimtinumą, analizė: įmonių atvejų analizė 39
1.7. Entomofagijos priimtinumui įtaką darantys veiksniai 43
2. ENTOMOFAGIJOS VERSLO PRIIMTINUMO POPULIARINIMO LIETUVOJE
TYRIMO METODIKA 44
2.1. Tyrimo tikslas ir uždaviniai 45
2.2. Tyrimo metodika 45
3. ENTOMOFAGIJOS VERSLO PRIIMTINUMO POPULIARINIMO LIETUVOJE
TYRIMO REZULTATŲ ANALIZĖ 47
3.1. Entomofagijos verslo priimtinumo Lietuvoje tyrimo rezultatų pristatymas 47
3.2. Entomofagijos verslo priimtinumo Lietuvoje tyrimo rezultatų analizė kiekybio tyrimo metodais 75
IŠVADOS IR REKOMENDACIJOS 77
LITERATŪROS IR ŠALTINIŲ SĄRAŠAS 77
PRIEDAI 78
SANTRAUKA
Darbo apimtis – 63 puslapiai
Lentelių skaičius darbe – 13 vnt.
Paveikslų skaičius darbe – 12 vnt.
Literatūros ir šaltinių skaičius – 67 vnt.
Trumpas darbo apibūdinimas:
Šiame darbe yra nagrinėjamas entomofagijos – vabzdžių vartojimo kaip maisto –
priimtinumas ir entomofagijos populiarinimo galimybės. Entomofagija yra svarbi dėl savo
potencialo spręsti globalias problemas, tokias kaip maisto trūkumas, aplinkos tarša ir tvarios
mitybos užtikrinimas, todėl ši tema buvo pasirinkta siekiant išanalizuoti jos priimtinumą ir
galimybes populiarinti šį inovatyvų maisto vartojimo būdą Lietuvoje. Teorinėje dalyje
aptariamas entomofagijos reiškinys, lyginamas įprastų maisto šaltinių ir entomofagijos
poveikis aplinkai. Taip pat pristatoma vabzdžių auginimo ir jų produktų gamybos situacija
pasaulyje ir Lietuvoje, apžvelgiant pagrindines įmones, kurios specializuojasi šioje srityje.
Empirinėje dalyje buvo atliktas entomofagijos priimtinumo tyrimas, atliekant apklausą ir
vykdant rezultatų analizę. Tyrimo metu buvo atlikta atvejo analizė, taikomi įvairūs kiekybinio
tyrimo metodai, siekiant išsiaiškinti respondentų požiūrį į vabzdžių vartojimą maistui, galimas
motyvacijas, vartojimo trukdžius. Gauti duomenys buvo apdoroti ir analizuojami statistinėmis
programomis. Remiantis teorine analize ir tyrimo rezultatais, darbe pateikiamos
rekomendacijos, kaip skatinti entomofagijos verslą Lietuvoje. Siūloma didinti visuomenės
informuotumą apie vabzdžių maistinę vertę ir ekologinę naudą, plėtoti jų įtraukimą į rinkai
priimtinus produktus bei stiprinti bendradarbiavimą tarp mokslininkų ir verslo. Šios išvados
gali būti naudingos tiek moksliniams, tiek praktiniams verslo tikslams.
Darbo tikslas – išanalizuoti entomofagijos verslo priimtinumą ir populiarinimo galimybes bei
pateikti rekomendacijas šios verslo srities plėtrai Lietuvoje.
Darbo uždaviniai:
1) Išanalizuoti entomofagijos verslą teoriniu aspektu
2) Atlikti Lietuvos vartotojų apklausą apie entomofagijos priimtinumą ir pateikti atlikto
tyrimo rezultatų interpretaciją pasitelkiant įvairius kiekybinio tyrimo analizės metodus
3) Nustatyti entomofagijos priimtinumo faktorius Lietuvoje
4) Palyginti entomofagijos priimtinumo veiksnius teoriniu ir praktiniu aspektu
5) Remiantis tyrimo rezultatais, Lietuvos ir užsienio šalių patirtimi bei nustatytais
entomofagijos priimtinumo faktoriais Lietuvoje pateikti rekomendacijas verslo
atstovams, siekiantiems populiarinti entomofagiją Lietuvoje
Darbe panaudoti metodai: mokslinių ir literatūros šaltinių analizė bei apibendrinimas; įmonių
veiklos duomenų vertinimas; statistikos analizė; atvejo analizė, vartotojų apklausa.
Darbo išvados:
Entomofagijos verslas yra tvari alternatyva gyvulinės kilmės baltymams, tačiau jo
priimtinumui įtaką daro tiek demografiniai, tiek psichologiniai veiksniai. Jaunesni ir vidutinio
amžiaus, aukštesnį išsilavinimą turintys ir vidutines pajamas gaunantys asmenys entomofagiją
vertina palankiau, o ankstesnė vabzdžių vartojimo patirtis skatina teigiamą požiūrį. Vis dėlto
vyresnio amžiaus žmonėms kyla daugiau abejonių...
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!