Emulsijų sudarytų iš krakmolo natrio oktenilsukcinato ir eterinių aliejų ar jų komponentų paruošimas bei taikymas
Baigiamasis magistro projektas
Turinys
Lentelių sąrašas...................................................................................................................................8
Paveikslų sąrašas................................................................................................................................9
Santrumpų ir terminų sąrašas.........................................................................................................10
Įvadas.................................................................................................................................................11
1. Literatūros apžvalga...................................................................................................................12
Hidrofobiškai modifikuotas krakmolas ir jo savybės................................................................12
Eteriniai aliejai ir jų bioaktyvumas............................................................................................14
1.2.1. Gvazdikėlių eterinis aliejus ir jo biologinis aktyvumas..........................................................15
1.2.2. Cinamono eterinis aliejus ir jo biologinis aktyvumas.............................................................17
Emulsijos....................................................................................................................................18
1.3.1. Emulsijų stabilumas ir jo įvertinimo būdai.............................................................................19
Aktyvios pakuotės......................................................................................................................20
Aktyvusis popierius ir jo pritaikymas maisto pakuotėse...........................................................22
Projekto temos ir uždavinių pagrindimas..................................................................................25
2. Medžiagos ir tyrimų metodai.....................................................................................................26
Naudotos medžiagos..................................................................................................................26
Sausų medžiagų kiekio nustatymas...........................................................................................27
Emulsijų iš eterinių aliejų ir krakmolo natrio otktenilsukcinato paruošimas............................27
Lašelių dydžio ir dzeta potencialo nustatymas..........................................................................29
Emulsijų klampos nustatymas....................................................................................................29
Emulsijų pH matavimai..............................................................................................................30
Emulsijų drumstumo nustatymas...............................................................................................30
Emulsijų stabilumo tyrimas........................................................................................................31
Aliejų antioksidacinių savybių tyrimas.....................................................................................32
Emulsijų antioksidacinių savybių tyrimas.................................................................................33
Emulsijų antibakteriniai tyrimai................................................................................................33
Veikliųjų dangų gavimas...........................................................................................................34
Veikliųjų dangų antioksidacinių savybių nustatymas...............................................................34
Veikliųjų dangų antibakterinės savybės....................................................................................34
Rezultatų tikslumo ir patikimumo įvertinimas..........................................................................35
3. Tyrimų rezultatai ir jų aptarimas.............................................................................................36
Emulsijų iš eterinių aliejų ir krakmolo natrio otktenilsukcinato paruošimas ir tyrimai............36
Emulsijų stabilumo tyrimas........................................................................................................37
3.2.1. Emulsijų stabilumo vertinimas pagal lašelių dydžio pokyčius...............................................37
3.2.2. Emulsijų stabilumo vertinimas pagal polidispersiškumo indeksą..........................................40
3.2.3. Emulsijų stabilumo vertinimas pagal emulsijų pH pokyčius.................................................40
3.2.4. Emulsijų stabilumo vertinimas pagal drumstumą...................................................................41
3.2.5. Emulsijų stabilumo vertinimas pagal sedimentaciją ir kremėjimą.........................................43
Aliejų antioksidacinių savybių tyrimai......................................................................................44
Emulsijų antioksidacinių savybių tyrimai.................................................................................45
Emulsijų antibakteriniai tyrimai.................................................................................................45
Veikliųjų dangų gavimas ir charakterizavimas..........................................................................46
Veikliųjų dangų antioksidacinių savybių nustatymas................................................................48
Veikliųjų dangų antibakterinės savybės.....................................................................................49
4. Rekomendacijų dalis..................................................................................................................51
Išvados...............................................................................................................................................53
Literatūros sąrašas...........................................................................................................................54
Priedai................................................................................................................................................63
1priedas. Mokslinių tyrimų viešinimas........................................................................................63
Įvadas
Maisto gedimas - tai maisto produktų užteršimo procesas, kurio metu prarandama spalva, tekstūra ir
atsiranda galimybė daugintis patogeniniams mikrobams, dėl to blogėja produkto kokybė ir jis tampa
netinkamas vartoti [1]. Maisto pakuotės atlieka pagrindinį vaidmenį siekiant apsaugoti maisto
produktus nuo išorinės aplinkos poveikio. Pastarąjį dešimtmetį didėja susirūpinimas dėl
chemoaktyvių pakuočių, nes sintetiniai priedai gali sukelti neigiamą poveikį sveikatai ir padaryti
pakuotes netinkamas perdirbti. Tobulinant maisto produktų pakuočių funkcines charakteristikas,
nanotechnologijos ypatingą dėmesį skyrė biokompozitinėms medžiagoms ir jų pritaikymo galimybėms.
Vartotojų paklausa sveikesniems ir saugesniems maisto produktams paskatino bioaktyvių pakuočių
kūrimą – tai pakavimo medžiagos, kuriose sintetiniai priedai pakeisti natūraliomis medžiagomis,
tokiomis kaip eteriniai aliejai, polifenoliai ir kiti natūralūs ekstraktai [2]. Aktyvioji pakuotė -
sistema, kuri keičia aplinką maisto pakuotės viduje, kad pagerėtų jos kokybė, ilginant galiojimo
laiką, gerinant jutimines savybes ir stabdant mikrobų veiklą. Gaminant aktyviąsias pakuotes gali
būti naudojami tokie eteriniai aliejai kaip – gvazdikėlių eterinis aliejus, eugenolis ir cinamono
aldehidas, nes pasižymi antimikrobinėmis, antioksidacinėmis, priešgrybelinėmis ir insekticidinėmis
savybėmis.
Kadangi eteriniai aliejai yra lakūs ir gali suirti veikiami šviesos, karščio ar slėgio, imobilizavimu
siekiama išsaugoti ir apsaugoti jų funkcines savybes, bei užtikrinti kontroliuojamą išsiskyrimą
terpėje. Polisacharidų pagrindu pagamintos dangos ant popieriaus paviršiaus yra puikios
antibakterinių ir antioksidacinių medžiagų įkapsuliavimo priemonės, todėl popierinės medžiagos
gali būti dar funkcionalesnės maisto pakuotėse.
Šiame darbe gvazdikėlių eterinis aliejus, eugenolis ir cinamono aldehidas buvo imobilizuoti
krakmolo natrio oktenilsukcinate, siekiant ištirti gautų emulsijų savybes ir įvertinti pritaikymo
galimybes veikliosiose maisto pakuotėse.
Darbo tikslas – imobilizuoti eterinius aliejus ar jų komponentus krakmolo natrio oktenilsukcinate ir
ištirti gautų emulsijų savybes bei įvertinti jų pritaikymo galimybes veikliųjų pakavimo medžiagų
gamyboje.
Darbo uždaviniai:
1.paruošti įvairios sudėties eterinių aliejų ar jų komponentų turinčias emulsijas ir nustatyti jų
bendrąsias charakteristikas;
2.ištirti emulsijų, turinčių eterinių aliejų ar jų komponentų, stabilumą;
3.ištirti eterinių aliejų ir emulsijų antioksidacines savybes;
4.įvertinti emulsijų antimikrobines savybes;
5.paruošti veikliąsias dangas ant popieriaus ir ištirti jų antioksidacines bei antibakterines savybes.
1.Literatūros apžvalga
Hidrofobiškai modifikuotas krakmolas ir jo savybės
Krakmolas – polisacharidų klasei priskiriamas biopolimeras, fotosintezės metu sintetinamas augalo
ląstelėse granulių pavidalu [1]. Gamtinis krakmolas yra dviejų homopolisacharidų mišinys, kurį
sudaro linijinės struktūros amilozė ir šakotos struktūros amilopektinas. Amilozės makromolekulės
sudarytos iš...
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!