Emulsijų sudarytų iš krakmolo natrio oktenilsukcinato ir eterinių aliejų ar jų komponentų paruošimas bei taikymas
Baigiamasis magistro projektas
Turinys
Lentelių sąrašas 8
Paveikslų sąrašas 9
Santrumpų ir terminų sąrašas 10
Įvadas 11
1. Literatūros apžvalga 12
Hidrofobiškai modifikuotas krakmolas ir jo savybės 12
Eteriniai aliejai ir jų bioaktyvumas 14
1.2.1. Gvazdikėlių eterinis aliejus ir jo biologinis aktyvumas 15
1.2.2. Cinamono eterinis aliejus ir jo biologinis aktyvumas 17
Emulsijos 18
1.3.1. Emulsijų stabilumas ir jo įvertinimo būdai 19
Aktyvios pakuotės 20
Aktyvusis popierius ir jo pritaikymas maisto pakuotėse 22
Projekto temos ir uždavinių pagrindimas 25
2. Medžiagos ir tyrimų metodai 26
Naudotos medžiagos 26
Sausų medžiagų kiekio nustatymas 27
Emulsijų iš eterinių aliejų ir krakmolo natrio otktenilsukcinato paruošimas 27
Lašelių dydžio ir dzeta potencialo nustatymas 29
Emulsijų klampos nustatymas 29
Emulsijų pH matavimai 30
Emulsijų drumstumo nustatymas 30
Emulsijų stabilumo tyrimas 31
Aliejų antioksidacinių savybių tyrimas 32
Emulsijų antioksidacinių savybių tyrimas 33
Emulsijų antibakteriniai tyrimai 33
Veikliųjų dangų gavimas 34
Veikliųjų dangų antioksidacinių savybių nustatymas 34
Veikliųjų dangų antibakterinės savybės 34
Rezultatų tikslumo ir patikimumo įvertinimas 35
3. Tyrimų rezultatai ir jų aptarimas 36
Emulsijų iš eterinių aliejų ir krakmolo natrio otktenilsukcinato paruošimas ir tyrimai 36
Emulsijų stabilumo tyrimas 37
3.2.1. Emulsijų stabilumo vertinimas pagal lašelių dydžio pokyčius 37
3.2.2. Emulsijų stabilumo vertinimas pagal polidispersiškumo indeksą 40
3.2.3. Emulsijų stabilumo vertinimas pagal emulsijų pH pokyčius 40
3.2.4. Emulsijų stabilumo vertinimas pagal drumstumą 41
3.2.5. Emulsijų stabilumo vertinimas pagal sedimentaciją ir kremėjimą 43
Aliejų antioksidacinių savybių tyrimai 44
Emulsijų antioksidacinių savybių tyrimai 45
Emulsijų antibakteriniai tyrimai 45
Veikliųjų dangų gavimas ir charakterizavimas 46
Veikliųjų dangų antioksidacinių savybių nustatymas 48
Veikliųjų dangų antibakterinės savybės 49
4. Rekomendacijų dalis 51
Išvados 53
Literatūros sąrašas 54
Priedai 63
1priedas. Mokslinių tyrimų viešinimas 63
Įvadas
Maisto gedimas - tai maisto produktų užteršimo procesas, kurio metu prarandama spalva, tekstūra ir
atsiranda galimybė daugintis patogeniniams mikrobams, dėl to blogėja produkto kokybė ir jis tampa
netinkamas vartoti [1]. Maisto pakuotės atlieka pagrindinį vaidmenį siekiant apsaugoti maisto
produktus nuo išorinės aplinkos poveikio. Pastarąjį dešimtmetį didėja susirūpinimas dėl
chemoaktyvių pakuočių, nes sintetiniai priedai gali sukelti neigiamą poveikį sveikatai ir padaryti
pakuotes netinkamas perdirbti. Tobulinant maisto produktų pakuočių funkcines charakteristikas,
nanotechnologijos ypatingą dėmesį skyrė biokompozitinėms medžiagoms ir jų pritaikymo galimybėms.
Vartotojų paklausa sveikesniems ir saugesniems maisto produktams paskatino bioaktyvių pakuočių
kūrimą – tai pakavimo medžiagos, kuriose sintetiniai priedai pakeisti natūraliomis medžiagomis,
tokiomis kaip eteriniai aliejai, polifenoliai ir kiti natūralūs ekstraktai [2]. Aktyvioji pakuotė -
sistema, kuri keičia aplinką maisto pakuotės viduje, kad pagerėtų jos kokybė, ilginant galiojimo
laiką, gerinant jutimines savybes ir stabdant mikrobų veiklą. Gaminant aktyviąsias pakuotes gali
būti naudojami tokie eteriniai aliejai kaip – gvazdikėlių eterinis aliejus, eugenolis ir cinamono
aldehidas, nes pasižymi antimikrobinėmis, antioksidacinėmis, priešgrybelinėmis ir insekticidinėmis
savybėmis.
Kadangi eteriniai aliejai yra lakūs ir gali suirti veikiami šviesos, karščio ar slėgio, imobilizavimu
siekiama išsaugoti ir apsaugoti jų funkcines savybes, bei užtikrinti kontroliuojamą išsiskyrimą
terpėje. Polisacharidų pagrindu pagamintos dangos ant popieriaus paviršiaus yra puikios
antibakterinių ir antioksidacinių medžiagų įkapsuliavimo priemonės, todėl popierinės medžiagos
gali būti dar funkcionalesnės maisto pakuotėse.
Šiame darbe gvazdikėlių eterinis aliejus, eugenolis ir cinamono aldehidas buvo imobilizuoti
krakmolo natrio oktenilsukcinate, siekiant ištirti gautų emulsijų savybes ir įvertinti pritaikymo
galimybes veikliosiose maisto pakuotėse.
Darbo tikslas – imobilizuoti eterinius aliejus ar jų komponentus krakmolo natrio oktenilsukcinate ir
ištirti gautų emulsijų savybes bei įvertinti jų pritaikymo galimybes veikliųjų pakavimo medžiagų
gamyboje.
Darbo uždaviniai:
1.paruošti įvairios sudėties eterinių aliejų ar jų komponentų turinčias emulsijas ir nustatyti jų
bendrąsias charakteristikas;
2.ištirti emulsijų, turinčių eterinių aliejų ar jų komponentų, stabilumą;
3.ištirti eterinių aliejų ir emulsijų antioksidacines savybes;
4.įvertinti...
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!