Apsinuodijimo maistu sukėlėjai ir apsaugos priemonės nuo jų
Savarankiškas darbas
Darbo turinys:
I.Įvadas...............................................................................................................................2
a.Temos aktualumas..................................................................................................2
b.Darbo tikslas ir uždaviniai......................................................................................2
II.Apsinuodijimo maistu sukėlėjai ir apsaugos priemonės nuo jų.......................................4
a.Apsinuodijimo priežastys........................................................................................4
b.Pagrindinė taisyklė-švara........................................................................................5
III.Mikroorganizmai dėl kurių vyksta nepageidautini pokyčiai maiste................................6
c.Ligų sukelėjai.......................................................................................................6
d.Bakterinės kilmės pavojai....................................................................................8
e.Palankiausios sąlygos mikroorganizmams vystytis.............................................10
f.Mikotoksinai........................................................................................................13
g.Dezinsekcija ir deratizacija..................................................................................14
IV.Apsaugos priemonės nuo bakterijų..................................................................................15
d.Dezinfekcijos metodai yra .....................................................................................15
V.Išvados.............................................................................................................................17
VI.Naudota literatūra.............................................................................................................18
Įvadas
Maistas yra bet kuri substancija, vartojama gyvų organizmų kaip pagrindinis energijos
ir maistingų (mitybinių) medžiagų šaltinis ir dažniausiai yra augalinės arba gyvulinės kilmės.
Maistas yra būtinas kiekvienam organizmui, jo vystymuisi, bei žmogaus gyvybei palaikyti. Tačiau
suvartojamas maistas neretai gali tapti gera terpė jame esantiems arba iš aplinkos bei kitais būdais
patekusiems organizmams daugintis bei augti.
Temos aktualumas
Maisto produktus vartojame kasdien, ir dažnai-dideliais kiekiais, nė nesusimąstydami
kas mūsų laukia. Atmetus naudingąsias vieno ar kito produkto savybes, žinoma ir blogoji maisto
produktų pusė;- apsinuodijimas. Tai ganėtinai dažnas reiškinys. O apsinuodijimo maistu priežastys bei sukėlėjai yra įvairūs.
Temos tikslai
1.Išanalizuoti apsinuodijimo maistu mikrobiologines priežastis.
Darbo uždaviniai
1.Susipažinti su apsinuodijimą maistu sukeliančiomis priežastimis.
2.Išsiaiškinti dėl kokių mikroorganizmų vyksta nepageidaujami pokyčiai maiste.
3.Išanalizuoti kokiomis palankiomis sąlygomis dauginasi apsinuodijimą maistu sukeliantys mikroorganizmai.
4.Pasirinkti efektyvias apsaugos priemones nuo jų.
Apsinuodijimo maistu sukėlėjai ir apsaugos priemonės nuo jų
Apsinuodijimo priežastys
Sveikatos specialistai siūlo būti atsargiems planuojant vasaros malonumus. Būtent
dabar, atšilus orams ir vis artėjant vasaros sezonui. Nereti atvejai, kai netinkamai paruošti ar
netinkamomis sąlygomis laikomi maisto produktai tampa nemalonaus negalavimo priežastimi. Tad
net paplūdimyje suvalgytas čeburekas gali sukelti žarnyno sutrikimų, kurie taip pat yra laikomi
apsinuodijimu. Visi nešviežūs produktai arba produktai, laikyti netinkamoje temperatūroje, gali būti
pavojingi mūsų sveikatai. Kitas pavojus yra ūmios žarnyno infekcijos, kurios vasarą ypač lengvai
plinta per maistą, vandenį, buitinius kontaktus. Užsikrečiama dažniausiai per netinkamai paruoštus
ar nepakankamai gerai termiškai apdorotus gyvūninius maisto produktus. Daržovės, vaisiai gali būti
užteršti laistant ar plaunant žmonių bei gyvūnų išmatomis užterštu vandeniu.
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!